www.kulcsanokhoz.hu

HTML

www.kulcsanokhoz.hu

Kulcs a nőkhöz www.kulcsanokhoz.hu

HTML



Zsedényi Csaba a férfiak ismerkedési, társkeresési és párkapcsolati tanácsadója, tréningek vezetője. A Kulcs a nőkhöz című könyv szerzője.

Friss topikok

  • -JzK-: www.ferfihang.hu (2014.04.24. 14:49) Dagadt, ronda feministák.
  • mr.Jack: Sziasztok! Nem éppen a témához vág, de tanácsot akarok kérni tőletek, én még csak kezdő vagyok. A ... (2010.01.02. 13:25) A mókusok félénkek?
  • pnt2009: lehet igaz ez hogy a sok pénz nem jó stb de plnekem nincs 1 fillérem se ez sem a legjobb hhadt fo... (2009.11.13. 19:16) Mit tehetsz gazdasági válság idején?
  • Evildoer: Kedves Csaba, Gratulálok az eddigi elért eredményeidhez. Én személy szerint semmilyen csajozós p... (2009.10.15. 18:00) Egy éves a Kulcs a nőkhöz
  • ediedi: Kedves "Gáborom"! Azért foglalkoztat ez a könyv minket, nőket, mert rólunk szól. Sétálsz a városba... (2009.01.20. 23:38) Jófiúk /rosszfiúk

Linkblog

Teljes szerelem

2008.10.28. 15:22 Zsedényi Csaba

A Kulcs a nőkhöz-ben leírtam, hogy melyek a jól működő és boldog párkapcsolat alapjai. Az alábbi modell nem ennyire teljes, azonban jól szemlélteti az általam is megfogalmazott komponensek szükségességét. Ezen túlmenően bemutatja, hogy mire számíthat az ember, ha bármelyik is hiányzik közülük. Vagyis azt, hogy a jól működő párkapcsolathoz egyidejűleg van szükség több alkotóelemre, ellenkező esetben borítékolható a kimenetel.
Persze kevésbé alkudnának meg az emberek félmegoldásokkal, ha képesek lennének ismerkedni és vonzalmat kelteni másokban…

Steinberg-féle háromszög-elmélet.

Eszerint a háromszög csúcsait a szerelem három összetevője alkotja: intimitás (I; pl. érzelmi közelség, meghittség érzése), szenvedély (SZ; pl. szexuális vágy), elkötelezettség (E; pl. a közös jövőkép) Ezeknek különböző kombinációiból 8 féle kapcsolatot különböztet meg.

- Az elsőnél mindhárom tényező alacsony, ekkor nincs szerelem.

- A második típusban magas az I, a másik kettő viszont alacsony - ez a baráti szeretet jellemzője.

- A harmadik esetben az I és E alacsony, a Sz viszont magas, ekkor fellobbanó szerelemről beszélhetünk, ez azonban ritkán hosszú életű, hiszen a szenvedély fűti, amit nem támogat meg az intimitás és elköteleződés, tehát ha a szenvedély alábbhagy, a kapcsolatban nem lesz tovább erő.

- A negyedik típus, melyben az I és SZ egyaránt magas az E viszont alacsony, ekkor beszélünk romantikus szerelemről. Nagyon fiatal pároknál ez gyakori és természetes, mélyen, meghitten szeretik egymást, nagy a szenvedély, azonban fiatal korukból kifolyólag még nem gondolnak a jövőre, élvezik a jelent.

- Üres szerelemről beszélünk, ha csak az E magas, ilyenek pl. az érdekházasságok.

- Társszerelem estén az I és E egyaránt magas, a SZ viszont alacsony, ez jellemez sok házasságot, hosszú távú kapcsolatot, azaz közösek a célok, erős a kötelék, sokat tudnak egymásról a felek, nagy a bizalom, a szenvedély azonban nem tombol.

- A vak szerelem esetében a SZ és E magas, ilyen, amikor valakibe beleszeretünk, már az esküvőt tervezzük, meg azt, hogy milyenek lesznek a közös gyerekeink, de még soha nem beszélgettünk Vele az „élet értelméről”, nem tudunk semmi fontosat az életéről, múltjáról, arról, hogy milyen is valójában. Ilyenkor inkább abba a képbe vagyunk szerelmesek, amit magunkban kialakítunk az illetőről, és az nem biztos, hogy megfelel a valóságnak.

- Végül teljes szerelemnek nevezhetjük azt, amikor mind a három tényező magas, az intimitás, szenvedély és a közös jövő képe egyszerre van jelen, ez a kapcsolat nagyon erős, de sajnos ritka, és dolgozni kell érte.

forrás: pszi-fi.hu

 

1 komment

Címkék: szerelem párkapcsolat teljes

A bejegyzés trackback címe:

https://kulcsanokhoz.blog.hu/api/trackback/id/tr84736706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ediedi 2009.01.20. 23:07:04

Milyen jó gondolatok sora. Mindig is próbáltam rendszerezni a párkapcsolatokat, de ilyen jól még nem sikerült :)

Nő vagyok. Feltételezem nem vagyunk kizárva a körből, vagy de? ;)

Láttam a hirdetésed, beleolvastam, rájöttem, hogy nem is rossz, ezért megvettem, hátha szolgál egy-két hasznos információval magamról :)

Kedves Csaba remek művet alkottál, lassan jutalékot fogok kérni az értékesített példányok után, mert rengeteg haveromnak ajánlottam már.. ;) a sajátomat se kaptam vissza a volt barátomtól.. :)

Sajnálom, hogy nincs a könyvnek párja, kulcs a férfiakhoz... bár ha így haladok pár év múlva megírom :) ellenben ha te hamarabb végeznél vele, akkor az ötletért minimum egy mekis fagyit felszámolok!!!
süti beállítások módosítása